Over Githa de Haas

Githa de Haas, kindercoach

Kinderen zijn spontaan, open en energiek. Ze staan open voor het leven en nieuwe inzichten van anderen. Het ontwikkelingsproces van baby peuter, kleuter, kind, pre-puber en puber naar uiteindelijke volwassenheid vind ik prachtig. Er gebeurt zo veel !

Githa de Haas, Kindercoach
Githa de Haas

Grote delen daarvan heb ik van velen dichtbij mogen meemaken als leerkracht basisonderwijs. En daarbij was voor mij een ding duidelijk: Ik ben laagdrempelig voor kinderen, ze nemen mij graag in vertrouwen en leggen snel hun issues en onzekerheden op tafel. Wat ik daarbij vooral van belang vind, is het luisteren zonder oordeel, het geven van gelegenheid en de mogelijkheid om gewoon even boos of verdrietig te zijn. Het mag. Vaak gaan kinderen al snel op zoek naar een oplossing. Dat te kunnen begeleiden leek mij fantastisch.

Dat is de reden dat ik de klassikale opleiding kindercoach heb gedaan. Daar heb ik veel geleerd over  theorieën en verschillende werkvormen. Ook werd er direct gestart met een begeleid traject. Op deze manier kinderen en hun ouders begeleiden naar een situatie waarin iedereen gelukkig is, geeft veel voldoening. Dit was echt wat ik voor ogen had.

De basisopleiding Systemisch coachen sluit daar naadloos bij aan. Het kind staat centraal, maar het behoort altijd tot meerdere systemen. Het gezin, de school, de familie, maar ook de sportclub en de vriendjes. Iedereen gedraagt en voelt zich in elk systeem weer anders. En soms is het wel eens goed om te kijken waarom je je in een bepaalde situatie niet prettig voelt. Als je dat inzicht hebt, is een oplossing vaak voor handen.

‘Omgaan met kinderen, jongeren en verlies’ is een training die goed aansluit bij problemen die ik vaak tegenkom in de praktijk. Verlies is natuurlijk een heel breed begrip. Het kan gaan over rouw na het overlijden van een dierbare, maar het kan ook gaan om verandering van school, thuissituatie of van gezinssamenstelling. Bij elke nieuwe situatie die ontstaat, moet men afscheid nemen van de oude situatie. Meestal gaat dat zonder moeite, maar soms lukt dat niet en is begeleiding gewenst. Deze training maakte me zo enthousiast dat ik de grote opleiding ‘Rouw en verliestherapie’ ben gestart in januari 2019. Ik zal deze opleiding begin 2021 afronden.

In de thuissituatie ben ik getrouwd en heb ik een zoon op het MBO en een dochter op de middelbare school. Als ik dit zo schrijf, besef ik hoe snel de kindertijd eigenlijk gaat. En ook dat er zoveel gebeurt in een relatief korte periode. Nu heb ik een huishouden waarin iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden heeft en, niet te vergeten, zijn eigen agenda. De opvoeding heeft weer een nieuwe fase bereikt!

OPLEIDINGEN

Gerelateerde opleidingen:

Pabo – Leidse Hogeschool

Opleiding kindercoach – klassikaal bij Sonnevelt Rotterdam

Systemisch Coachen Basis – UNLP Amsterdam

Omgaan met kinderen, jongeren en verlies – SAU Utrecht